Geplaatst op: 24 mei 2019 door Lisa Kuppen in Voorlichting

Van plankenkoorts naar power

Als blinde spreker mocht ik de afgelopen tijd een aantal presentaties organiseren voor UWV. Ik vind het enorm gaaf dat ik de kans heb gekregen om zulk een grote organisatie te inspireren met mijn verhaal. Bovendien vind ik het doel van UWV, het bieden van perspectief aan onder andere doelgroepen met een arbeidsbeperking, heel goed aansluiten op mijn eigen missie.

Hoe pak ik het organiseren en houden van mijn presentaties aan? Wat gaat er in mij, als blinde spreker, om? Lees verder voor mijn ervaringen.

Mijn voorbereiding was goed. Ik had een aantal zaken in mijn hoofd die ik aan bod wilde laten komen tijdens mijn verhaal. Verder zou ik ruimte laten voor interactie en improvisatie. Naar mijn eerste presentatie bij UWV zouden tien medewerkers komen luisteren. Voor de volgende, midden april, hadden zich meer dan twintig medewerkers aangemeld! Zenuwachtig had ik de aanmeldingen bekeken in mijn e-mailprogramma. Nog niet eerder had ik mijn verhaal gedaan voor zoveel mensen.

En toen was de dag van mijn eerste presentatie daar. Goed voorbereid liep ik, voordat de presentatie begon, door de lege ruimte heen. Zo krijg ik namelijk een goed beeld van hoe de ruimte eruitziet en hoeveel loopruimte ik heb.

Ik stelde mijn gezonde spanning gerust met gedachten zoals: ‘ik kan dit!’, ‘ik ben goed voorbereid en wat is het ergste wat er kan gebeuren?’ Diepe zucht. Weg met die ‘fantoom ogen’ die naar mij staren in gedachten. Let’s do this!

De presentatie verliep ontspannen en prettig. Mijn zenuwen ebden in de eerste minuten weg. Het publiek reageerde super; bij grapjes, serieuzere stukken en tijdens vragen en interactie. Ook de feedback vond ik positief.

Na deze eerste ervaring kwam de vuurdoop, midden april. Weliswaar had ik nu meer ervaring met de gang van zaken, maar dit keer kwamen er meer dan twintig mensen! Mijn hartslag voelde aan alsof ik een marathon liep. En ja, ik kan het publiek niet zien kijken… maar des te actiever is mijn verbeeldingsvermogen.

Ik had mij niet druk hoeven te maken, want ook deze sessie liep op rolletjes. Ik voelde mijn zelfvertrouwen groeien terwijl ik sprak. Mijn ademhaling was rustig en mijn spanning ebde weg. Na afloop kreeg ik nuttige en positieve feedback.

Het waren voor mij twee inspirerende ervaringen. Het publiek vertelde geïnspireerd te zijn.

I can do this. Laat die volgende stappen maar komen!

De komende tijd zet ik grote, nieuwe stappen als spreker. Houd daarom mijn website en social media in de gaten voor meer foto’s en ervaringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.