Geplaatst op: 14 aug 2019 door Lisa Kuppen in Reizen,Voorlichting

Op vakantie naar Corfu (deel 2)

Langzaam maar zeker kwam Corfu in zicht in het vliegtuigraampje. Mijn vriend beschreef aan mij het uitzicht, terwijl ik het vliegtuig voelde dalen. De landing werd ingezet.

Vroeger keek ik tijdens de daling altijd gretig uit het vliegtuigraam naar het groter en gedetailleerder worden van het landschap onder mij. De eerste glimp van dorpjes, bossen, kliffen… Dat ik dit tegenwoordig niet meer kan, voelt daarom wel als een gemis. Een gedetailleerde beschrijving door een ziende compagnon van het uitzicht vanuit het vliegtuig of op de bestemming maakt desalniettemin veel goed.

Uitzicht omgeving op Corfu

Tijdens ons verblijf op Corfu hebben we veel gezien en ervaren. Ik heb weliswaar minder gezien… maar veel ervaren.

 

Op reis doe ik zoveel mogelijk zelf omdat ik hierdoor juist goed de omgeving om mij heen ervaar. Ik loop soms zonder hulp tijdens een wandeling, wanneer dit verantwoord is, en stop onderweg om te luisteren naar het geluid van de krekels en vogels. Ik voel de takken van de olijfboom.

Zo vorm ik mij een beeld van de omgeving waarin ik mij bevind.

 

Foto gemaakt door LisaBegeleiding van iemand die goed ziet, vind ik belangrijk in een onbekende omgeving, voor mijn eigen veiligheid. Ook helpt de betreffende persoon mij met het maken van foto’s.

Zelf maak ik ook foto’s, maar je ziet het risico dat ik hiermee neem… ze worden niet altijd even mooi! Wel uniek, al zeg ik het zelf!

 

 

 

 

Een ander middel dat ik inzet om mijn herinneringen vast te leggen, is het maken van een geluidsopname. De foto’s kan ik niet zien en zijn vooral bedoeld voor anderen, terwijl de geluidsopnames puur voor mij zijn bedoeld en mij weer mee terugnemen naar – in dit geval – Corfu.

Mijn verblijf op het eiland was als een droom waaruit je niet wakker wilt worden. Twee weken genieten met vers eten, zon zee en strand… maar ook heel veel nieuwe plekken ontdekken.

 

Ippocrates Apartments, Acharavi

Zeven jaar geleden was ik al een keer op Corfu met mijn ouders en zus. Dit keer verbleef ik in hetzelfde, kleinschalige appartementencomplex als toen. Het betreft eenvoudige maar complete appartementen die goed toegankelijk zijn voor mij. Why change a winning team, right? Bovendien wordt er voor de stroomvoorziening gebruik gemaakt van zonnepanelen. En in het restaurant om de hoek, dat van dezelfde eigenaren is, wordt het gebruik van plastic zoveel mogelijk beperkt. Bonuspunten!

De appartementen liggen in het dorpje Acharavi. Weliswaar toeristisch, maar eind juni niet een te drukke uitvalsbasis. Acharavi ligt in het noordoosten van het eiland en is een perfect punt van waaruit je in circa drie uur met de auto naar de uithoeken van Corfu rijdt.

 

Trailriders Horse Trekking, Ano Korakiana

Lisa op een paardIk besloot om mijn allereerste keer paardrijden te gaan ervaren op Corfu. De eigenaresse stond ervoor open om met mij deze uitdaging aan te gaan. Zij heeft bovendien ervaring met verschillende doelgroepen die hier en daar meer begeleiding nodig hebben.

De manege is prachtig; de paarden worden uitstekend verzorgd. Het is een prachtige plek in het binnenland van het eiland, ver van autogeluid en toeristen. Het enige dat je op de manege en route hoort zijn krekels en de paarden. Heerlijk!

De route die mijn vriend en ik hebben gereden liep via binnenwegen en weinig gebruikte voetpaadjes. Na vertrek waren we meteen omringd door natuur en rust. Om ons heen groeide wilde olijfbomen, cypressen en dennen.

Ik vond het spannend om voor de eerste keer op mijn paard, Rebel, te zitten. Ik dacht: ‘nou, ik ga zelfs op vakantie out of my comfort zone!’

Maar alles verliep heel soepel, ook door de instructies van de eigenaresse. Ze liet mij alles zelf doen tijdens de rit maar liep wel naast Rebel en mij, mocht ik instructies nodig hebben.

Het was een geweldige ervaring om Rebel te voelen bewegen. Door mijn Engelse zadel voelde ik erg goed hoe de vier benen van het paard elk afzonderlijk van elkaar bewogen. Om dit, al zittend op het paard, te voelen, was een unieke ervaring.

Toen we over een onverhard weggetje van twee meter breed, met losse stenen op de grond, naar beneden liepen, struikelde Rebel. Ik trok aan de teugels en op deze manier kon ze weer overeind komen. Ik bleef kalm en vond het mooi om te zien dat mens en dier door samenwerking heel snel zulk een bijzondere connectie opbouwen en elkaar zelfs kunnen helpen.

Op een gegeven moment reden we langs olijfbomen van zeventien meter hoog! Ik hoorde door de echo’s hoe hoog de bomen waren. Ik rook wilde kruiden en de zon. In de verte lag de Pantocratoras, de hoogste berg van het eiland.

Helaas kwam de rit tot een einde; ik had nog wel uren door kunnen rijden. We mochten daarna zelf het paard aftuigen en voeren. Het is een ervaring geweest die ik nooit meer zal vergeten.

De volgende keer als ik Corfu bezoek, ga ik zeker terug naar deze manege. Het is een enorme aanrader!

 

Olive Wood Shop, Acharavi

Als je tijdens je verblijf op Corfu een handgemaakt, lokaal en duurzaam geproduceerd souvenir mee wilt nemen naar huis, dan is deze winkel vol olijfhouten voorwerpen een aanrader. In de winkel ruikt het heerlijk naar olijfhout.

De Griek die de spullen maakt, in zijn werkplaats naast de winkel, vertelt je graag over zijn producten. Het was een leuke verrassing om bij het afrekenen te ontdekken dat de mede-eigenaresse en echtgenote Nederlandse is. Zij woont al meer dan dertig jaar op Corfu en kan je er veel over vertellen.

Ik vind het mooi om nieuwe mensen te ontmoeten die hun gevoel hebben gevolgd en een nieuw bestaan hebben opgebouwd in het buitenland. De gesprekken die ik met hen voer, inspireren mij nog meer om mijn hart te volgen.

Ik hoop dat ik je met deze blog nieuwe inzichten heb gegeven over reizen als persoon met een visuele beperking. Ook hoop ik dat je mijn tips over Corfu nuttig vindt.

Hoe zorg jij ervoor dat je jouw droomleven werkelijkheid maakt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.