Geplaatst op: 21 aug 2019 door Lisa Kuppen in Voorlichting

Tips voor het omgaan met visueel beperkte personen (deel 1)

Wat zou jij doen?

… als je een blind iemand ziet staan bij een enorm druk kruispunt?

De persoon wil oversteken, zie je, maar heeft al een aantal keren getwijfeld. Je bent voetganger en wil helpen.

  • Ik pak de visueel beperkte persoon vast bij zijn schouder, zodat ik hem of haar daarna meteen kan begeleiden naar de overkant van de straat. Ik hoef niets te zeggen, want de persoon voelt mijn aanraking.
  • Ik spreek de visueel beperkte persoon aan met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en vraag of ik hem of haar kan begeleiden naar de overkant.
  • Ik bied geen hulp aan. Wie weet schrikt de visueel beperkte persoon of verstoor ik zijn of haar concentratie. Bovendien weet ik zelf niet goed hoe ik de persoon moet aanspreken of aanraken om de aandacht te trekken.

Als ervaringsdeskundige op dit gebied, geef ik je graag een aantal tips om goed om te gaan met mensen met een visuele beperking. Dagelijks ervaar ik dat die tips nog steeds hard nodig zijn.

Lees ook verder om erachter te komen wat mijn antwoord en tip is bij bovenstaande verkeerssituatie…

Mijn tips

Vraag aan de visueel beperkte persoon of je hem of haar mag helpen of begeleiden

Als het antwoord ja is, dan kun je vragen wat de prettigste manier voor diegene is om begeleid te worden.

Een voorbeeld hierbij is de weg kwijt zijn op straat, begeleiden uit een taxi naar bestemming x of oversteken op een druk kruispunt. Er zijn verschillende manieren waarop een blind of slechtziend iemand begeleid wil of kan worden: de begeleider legt een hand op de schouder van de visueel beperkte persoon, de visueel beperkte persoon houdt de elleboog van de begeleider vast en zo zijn er nog een aantal andere manieren.

 

Als je de visueel beperkte persoon naar diens beperking vraagt, vraag dan of hij of zij dit onderwerp wel wil bespreken

Ik heb over het algemeen geen probleem met oprechte vragen over mijn beperking. Dat wil niet zeggen dat iedereen het fijn vindt om in elke situatie, met elke persoon en op elk moment het over diens aandoening of visus te hebben. Ook ik vind dit niet op elk moment van de dag prettig.

 

Kijk de visueel beperkte persoon aan als je praat

Er is niets zo frustrerend voor mij wanneer zienden mij niet aankijken terwijl ik een gesprek met hen voer. Ik hoor wanneer je wegkijkt of wanneer je mij helemaal niet aankijkt tijdens het gesprek. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, voor mij komt het prettig en respectvol over wanneer iemand mij aankijkt. En ik kijk ook terug, trouwens… maar dat heb jij natuurlijk al gezien.

 

Vind je deze tips nuttig? Abonneer je op mijn blog om op de hoogte te blijven van updates.

In de volgende blog geef ik je nog meer tips om goed om te gaan met iemand die een visuele beperking heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.