Geplaatst op: 30 aug 2019 door Lisa Kuppen in Voorlichting

Tips voor het omgaan met visueel beperkte personen (deel 2)

Wil je ongemakkelijke situaties met blinden en slechtzienden voorkomen?

Gebruik onderstaande tips om goed om te gaan met personen met een visuele beperking.

Mijn tips

Vertel wanneer je een ruimte verlaat

Om monologen te voorkomen, vertel je als ziende persoon aan je visueel beperkte gesprekspartner dat je even bij hem of haar wegloopt. Voor blinde gesprekspartners is deze verbale communicatie nog belangrijker dan voor slechtzienden, omdat een blind iemand helemaal niet ziet of je weg bent gelopen.

Ook is het goed om aan te geven wanneer je weer terug op je plek bent.

 

Toon interesse in de persoon, niet enkel in de beperking

Het zal je vast niet verbazen… Personen met een visuele beperking zijn ook ‘gewone’ mensen met allerlei interesses en hobby’s. In plaats van dat gesprekken vooral gaan over de visuele beperking, is het fijn als het ter afwisseling ook gaat over de persoon en andere onderwerpen.

 

Vraag toestemming om een blindengeleidehond of hulphond te aaien

Het komt voor dat een visueel beperkt iemand een blindengeleidehond of hulphond heeft en deze bij zich heeft tijdens jullie ontmoeting. Geleidehonden die aan het werk zijn, worden afgeleid door mensen die de hond aaien of aanhalen.

Vraag daarom aan de baas van de hond of de hond mag worden geaaid. Het geven van koekjes of snoepjes aan de geleidehond is trouwens uit den boze. Ik zie weliswaar niet dat je mijn hond voert… maar ik kom erachter!

 

Gebruik humor, maar weet wanneer dit passend is

Vaak ontmoet ik mensen die direct grappen maken over mijn beperking. Ik houd van humor en zelfspot, maar zelden wanneer vreemden hun beste grappen over blinden tentoonstellen.

Iets over een blinde een pistool geven en zeggen dat het een föhn is…

…OK, toegegeven, die blijft grappig. Eén van mijn klassiekers.

Om nog heel even serieus te worden: je kunt niet weten of een visueel beperkt iemand zijn beperking goed genoeg heeft geaccepteerd om er zelf grappen over te maken of om grappen van anderen acceptabel te achten. Zelfs als dat lijdend voorwerp lacht om jouw grap. Misplaatste humor kan hard aankomen.

Ook als je je blinde of slechtziende maat heel goed kent, heeft diegene er niet altijd zin in om grappen te horen over zijn of haar beperking.

Mijn oplossing voor jou is daarom om te vragen of iemand een grap over zijn of haar beperking kan waarderen. Ja, ik weet het: dit haalt een gedeelte van het effect weg, but better safe than sorry.

Het kan helpen om jezelf de vraag te stellen: als ik in de schoenen zou staan van de ander, zou ik deze grap of opmerking dan op prijs stellen? Neem hier het karakter of de eerste indruk van de ander in mee.

 

Bovenal: houd het luchtig

Het klinkt misschien tegenstrijdig vanwege bovenstaande tips, maar toch: houd de omgang en gesprekken luchtig en natuurlijk. Je hoeft niet elke zin die je zegt, af te wegen.

Zo zie je maar… of zo zie je niet: blinden en slechtzienden hebben een gebruiksaanwijzing nodig… maar zeg nu zelf: wie heeft dat niet?

Reacties op “Tips voor het omgaan met visueel beperkte personen (deel 2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.