Lisa is…

Lisa op een paard

Een optimistische realist met een frisse kijk op het leven. Die kijk op het leven werkt, ook al werkt kijken niet meer voor haar.

Op mijn twaalfde ben ik langzaam aan blind geworden. Sindsdien is mijn wereld veranderd, van kleurrijk naar donkerder, van gemakkelijk naar vechten.

Ik laat mij niet tegenhouden door de donkere dagen in mijn leven, maar zoek altijd naar de lichtpuntjes en glans in alles. Ik kijk naar de mogelijkheden in plaats van de – letterlijke en figuurlijke – beperking.

Hoe zou het voor jou zijn als jouw wereld op jonge leeftijd plotseling vervaagt? Als je niets meer zou kunnen zien, enkel nog licht en donker?

Dit overkwam mij. Het gooide mijn leven onomkeerbaar op zijn kop, maar het heeft mij er nooit meer van weerhouden om mijn leven te leiden zoals ik dat wil.

Het moeten volgen van vmbo theoretische leerweg op speciaal onderwijs voor blinde en slechtziende jongeren, doordeweeks daar en enkel in de weekenden en schoolvakanties thuis, liet mij zien dat ik zo normaal mogelijk wil functioneren. Niet vastzitten aan stigma’s en een heel klein, omheind wereldje, vooral bestaande uit mensen met dezelfde beperking… Nee. Juist meedraaien in de maatschappij en 200% voor mijn doelen gaan.

Dat ben ik vervolgens ook gaan doen: op regulier onderwijs heb ik mijn havodiploma behaald en daarna ben ik Rechten gaan studeren. Met een 8,3 gemiddeld en afgestudeerd als jurist, heb ik heel wat doorzettingsvermogen, intrinsieke motivatie en doelgerichtheid getoond. Mijn blik op de horizon; het grotere plaatje, namelijk mijn ideale leven leiden, en de focus op mogelijkheden, zijn mijn ingrediënten voor succes.

Voor possEyebilities!

Neem een kijkje in mijn wereld.

Waar ik naar streef

Mijn passie is tweeledig, namelijk:

Als eerste zet ik die vlijmscherpe motivatie, doorzettingsvermogen en focus op mogelijkheden middels Lisa Kuppen in om anderen te inspireren. Leef je mooiste leven.

Ten tweede creëer ik met mijn online presence en platform meer bewustzijn voor (mensen met) een visuele beperking. Als ervaringsdeskundige ervaar ik elke dag weer dat het nodig is om dat bewustzijn te laten groeien.

Want als je zelf plotseling niet meer zou kunnen zien, wat zou er dan in je omgaan bij het horen van allerlei opmerkingen?

Opmerkingen zoals:

‘Ik heb zo’n medelijden met je, omdat je niet kan werken.’

‘Als ik blind zou worden, zou ik echt hopeloos zijn. Dan kan ik toch niks meer?’

‘Maak je eigenlijk zelf je eten? Ik denk het niet, toch? En wie doet dan jouw haar?’

Let’s do this!

Waar ik voor sta

Mijn missie is om mijn blind zijn professioneel in te zetten om zowel mensen met als zonder visuele beperking te helpen.

Mijn visie is om, met mijn visuele beperking als rode draad, bewustwording over blind zijn te vergroten, door activiteiten zoals blogs, motivational speaking en advisering.

Deze activiteiten hebben tot doel mensen met en zonder visuele beperking te ‘empoweren’, met onderwerpen als hoe om te gaan met tegenslagen, een visuele beperking, het stellen van doelen en meer.